Prohledat tento blog

pátek 9. července 2010

Medicína a alternativní metody

Zdraví je přirozený, rovnovážný stav organismu, nemoc je vychýlení organismu z tohoto stavu... Všechno, co vrací organismus do přirozeného stavu je dobré a pozitivní. Toto jsou základní moje myšlenky v této oblasti. K cíli vždycky vede mnoho cest, není dobré lehkovážně některé zavrhovat.
Organismus je složitý systém, celek, kde existuje mnoho zpětných vazeb a všechno se ovlivňuje navzájem. Ne vždy je jednoduché určit, kde se vlastně stala chyba. Hospodaříme s omezenou energií a omezenými zdroji. To znamená, že v případě, kdy naše tělo musí řešit nějaké náročné úkoly, dochází k realokaci těchto zdrojů. Některé orgány jsou šizeny na úkor jiných, některé energetické cesty jsou omezeny, zdroje se neodstávají tam kam mají. Tato zátěž může být jak fyzická, tak psychická, tak invazivní z hlediska cizích organizmů, které se rozhodly použít naše tělo jako místo k životu a obživě...
Výsledkem choroby je složité působení mnoha faktorů. Fyziologicky organismus nepracuje tak, jak má, je narušená psychika, jedno podporuje druhé a vzniká začarovaný kruh.
Klasická medicína. Převážně řeší následky těchto stavů. Podávání léků, operace, apod. Daří se jí obvykle rozetnout ten kruh na fyzické a fyziologické úrovni.
Alternativní metody. Snaží se působit na organismus, aby si pomohl sám. Např. reflexní terapie. V podstatě vychází z toho, že v mozku existuje jako by obraz celého těla, včetně jednotlivých orgánů. Tlakem na určitá místa vyvoláváme v mozku vzruchy, v jeho určitých částech a reakcí, reflexem na tyto vzruchy je stimulace orgánu - mozek se této části začne "víc věnovat". Výsledek je zlepšení stavu nebo uzdravení.
Víra. Působí na psychiku. Tím, že věříme, upravujeme fungování mozku, odstraňujeme stres ze špatného konce a stabilizujeme organismus. To nás taky může vyléčit. Někdy zázračně a to zase posílí víru.

Z výše uvedeného vidíte, že z hlediska výsledku je mnohdy jedno, KDE SE TEN KRUH ROZETNE.
 Příklad.
Problémy se slinivkou břišní - lékař vám obvykle předepíše pankreolan FORTE, doporučí dietu. Výsledek je,
že orgán není přetěžován, protože trávicí enzym je dodán externě a normalizuje se činnost slinivky. Je to ale jako by řešení následku, protože příčina byla jinde.
Reflexní terapie doporučí stimulovat odpovídající plošku, stimulace plošky v mozku vyvolá reakci stimulace orgánu. Většinou také doporučí dietu. Stimulovaný orgán dostane více energie a pozornosti a je také "šetřen" - také se normalizuje.
Podobně funguje akupunktura nebo akupresura. Na ty věci jistě mohou být různé názory a mohou být stavěny proti sobě, podle mne to není správné. Pokud např. dostanete zánět močového měchýře a ve vašem organismu se přemnoží bakterie, není asi vhodné začít tlačit plošky, ale spíše jít si nechat předepsat penicilin.
Pokud je příčinou stres a psychika, nemá smysl si brát prášky proti bolestem, ale je třeba řešit duševno. Ale to je většině asi jasné.
počítadlo.abz.cz